Πρώτη φάση: Η ιδέα αναλύεται και οριστικοποιείται, δημιουργείται το θεματικό της ¨πάρκο¨, γίνεται αξιολόγηση και ιεράρχηση των ζητημάτων που την επηρεάζουν και σχεδιάζεται το χρονοδιάγραμμα και το βάθος της έρευνας. Στη συνέχεια, εξετάζονται ζητήματα συνεργασιών, γίνεται έρευνα, αναλύονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα, και γράφεται μια πρώτη μορφή σεναρίου.
Δεύτερη φάση: Σχεδιάζεται και γίνεται το γύρισμα (συνεργάτες, εξοπλισμός, χρονοδιαγράμματα λήψεων, άδειες, κλπ), το υλικό απομαγνητοφωνείται, αξιολογείται και γράφεται το σενάριο.
Τρίτη φάση: Γίνεται το μοντάζ, αξιολογείται το αποτέλεσμα και γίνεται προβολή της πρώτης έκδοσης σε ανυποψίαστο (αλλά αξιόπιστο) κοινό. Αξιολογούνται και αναλύονται οι παρατηρήσεις, γίνονται διορθώσεις και βγαίνει η τελική έκδοση του έργου.
Άλλα θέματα που μπαίνουν στο ¨τραπέζι¨ είναι: των προθέσεων του δημιουργού, της ηθικής που γίνεται φορέας το έργο, της κοινωνικο-πολιτικής διάστασης του θέματος, κλπ.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες τα κάνουν όλα και μαθαίνουν να χειρίζονται τον εξοπλισμό (κάμερα φώτα, μικρόφωνα, μοντάζ, κλπ).
Γενικά δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος δικό του εξοπλισμό, αλλά αν έχει, τότε θα βοηθηθεί περισσότερο (άλλο είναι να μάθει να χρησιμοποιεί μια ξένη μηχανή και άλλο να βελτιώσει την τεχνική με την δικιά του).
Σε κάποια ζητήματα το εργαστήριο δίνει περισσότερη προσοχή και χρόνο όπως για παράδειγμα η κινηματογράφηση πορτρέτου για τις συνεντεύξεις, ο ήχος, κλπ.